beats by dre cheap

MIMBERA - MU'MINOVA ČEHRA

الْحَمْدُ لِلَّهِ  رَبِّ الْعَالَمِينَ، نَسْتَعِينُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَسْألُهُ الكَرَامَةَ فِيماَ بَعْدَ الْمَوْتِ لَنَا وَ لِجَمِيعِ الْمُؤْمِنِينَ. وَنَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَ مِنْ سَيِّئاتِ أعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللَّهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ.

وَأشْهَدُ أنْ لا إِلَهَ إِلاّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، أرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَ سِرَاجًا مُنِيرًا لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَ يَحِقَّ الْقَوْلُ عَلىَ الْكَافِرِينَ.

 صلى الله تعالى عليه وعلى آله وأولاده وأزواجه وأصحابه وأتباعه. وخلفائه الراشدين المرشدين المهديين من بعده. ووزارئه الكاملين في عهده. خصوصا منهم على ساداتنا أبي بكر وعمر وعثمان وعلي. وعلى بقية الصحابة والقرابة والتابعين. والذين اتبعوهم بإحسان إلى يوم الدين،

 رضوان الله تعالى عليهم وعلينا أجمعين. أما بعد، فيا عباتد الله، اتقوا الله وأطيعوه. إن الله مع الذين اتقوا والذين هم محسنون

قال الله تعالى فى كتابه الكريم :

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ 

أَفَلَا تَعْقِلُونَ

 صدق الله العظيم

 U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!            

 Hvala Allahu, koji je Zemlju i sve što je na njoj, kao ukras njoj stvorio, da bi iskušao ljude ko će se od njih ljepše vladati.“

Salavat i selam neka je na Allahova poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., koji je rekao ,,Čistoća je polovina vjerovanja.“

 A zatim: dragi brate i poštovana sestro, danas je petak 08. rebiu-l-ahir 1440. ili 21. decembar 2018. godine. Ovo je 15. hutba u novoj godini. Prošli petak imasmo temu, ,Abdest čuva vjernik', a današnja je, ,Mu'minova čehra.'

Poštovana braćo i sestre.

 Ashabi Allahovog poslanika, imali su tri svojstva koja su njegovali i čuvali  u svojim srcima i djelima:

1.    Iskrenu vjeru u Allaha, dž. š., i iskreno slijedili sunnet Muhammeda a.s.

2. Iskrenu ljubav jedni prema drugima u ime Allaha.

3. iskreno i dosljedno su se čuvalu od harama zato što je Gospodar haram strogo zabranio.

 Danas govorimo o mu'minu i njegovoj čehri. Uzvišeni Allah je odredio da lice vjernika blista sedždom, nurom, posebnom čehrom, suncem, svjetlom, blagošću, saburom, iskrenošću, nježnošću, mjesečinom, da je lijepo i bez šminke, bez pudera i make upa.

 Allahovo zadovoljstvo mu'minom se ogleda u tome što mu daje nagradu, sevape, mnogobrojne blagodati i usrećuje ga.

 Mu'minovo zadovoljstvo Allahom se ogleda u tome što mu'min biva zadovoljan svim Allahovim propisima. A Allah je zadovoljan da vidi mu'mina kako brižno izvršava dužnosti i kako bježi od harama.

 Mumin Poslanika, s.a.v.s., voli više od svega, jer osoba koja vjeruje, voli Uzvišenog Allaha i voli Allahovog miljenika Muhammed, s.a.v.s više od svega i od samoga sebe.

 Mumin ima budno srce, koje je uvijek vezano za Allaha. Kao što kažu pobožnjaci: ',,ruke treba da budu s poslom a srce sa dostom...''

 Mumin je nasmijanog lica i slatkih riječi, jer je sve to plod ljubavi i merhameta u srcu. Osmijeh i lijepa riječ grade veze i prijateljstva, a smrknuto lice i grubost odbijaju i udaljuju. Poslanik a.s. se ljudima uvijek obraćao sa osmjehom i toplinom.

 Mu'min nikoga ne ismijava, niti grubo razgovara. Mumin kada govori bira riječi i kontroliše jezik. Svojom pričom nikoga ne dovodi u neugodnu situaciju. Prije nego kaže, prvo razmisli i odmjeri, šta mu riječi mogu prouzročitii, pa tek onda progovori. ,,Ako će diskusija donijeti korist, govori. Ako će od govora imati štetu, šuti. Griješnik je drugačiji,  on priča sve što mu naumpadne.''

 Mumina Uzvišeni Allah opisuje: ,,Oni sa skrušenošću namaz klanjaju i čuvaju se besposlica...''(Muminun,23/1-3) Dakle, mumin se čuva praznog i beskorisnog govora.

 Mumin je strpljiv u teškoćama, on čuva svoje dostojanstvo i ostaje jak, nada se Allahovom rahmetu i očekuje Njegovu pomoć. Mu'min ne trpi zato što mora, nego saburi, nadajući se Allahovoj nagradi.

 Mumin prema grijesima osjeća odvratnost. Muhammed a.s. je kazao: ,,Koga rastužuje grijeh a usrećuje činjenje dobrih djela, ta osoba je vjernik'' (Tirmizi)

  Mumin se kaje nakon grijeha, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ,,Svi ljudi griješe. A najbolji od njih je onaj ko se kaje za grijehe.'' (Tirmizi; Ibn Madže; Darimi)

 Mumin se boji jedino Uzvišenog Allaha. Mumina je najviše strah da ne zapadne u grijeh, da emrove ne izvršava kako treba, da postane nemaran, da skrene sa pravog puta.

 Mumin je darežljiv, Muhammed a.s. je mnogo potencirao udjeljivanjet i u hadisima savjetuje vjernicima da daju i onom ko njima ne daje. Resul s.a.v.s. je rekao: ,,Kod vjernika se ne može naći dvoje; škrtost i loš ahlak'' (Buhari; Tirmizi)

 Mumin pokriva tuđe nedostatke/mahane. Poslanik a.s., kaže: ,,Ko pokrije sramotu svoga brata, Allah će njegove sramote pokriti i na dunjaluku i na ahiretu.'' (Muslim; Ibn Madže)

 Mumin ne čini gibet, jer je gibet najrasprostranjenija i najgora duhovna bolest. Allah s.v.t.a. kaže da onaj ko ogovara, kao da jede meso mrtvog brata. 

 Mumin ne prenosi tuđe riječi, jer zna da onaj ko zavađa ljude, neće ući u džennet.

 Mumin ne prouzrokuje fitnu, jer je fitna način života munafika. Uzvišeni Allah opisuje munafike, kao vrlo vješte smutljivce, koji prave nered i zavađaju.

 Mumin ne čini zulum-nepravdu, jer je zulum tlačenje, zlostavljanje i svaki oblik uzurpiranja tuđih prava. Svaki zlo će se na kraju vratiti onome ko ga čini.

 Mumin ne mrzi, jer onaj ko mrzi, taj se raduje tuđoj nesreći, zato što ga ogovara i želi mu zlo, makar to bio i svoj bližnji i musliman. 

 Mumin ne proklinje sebe, svoje bližnje ni svoj imetak. ,,Ne činite bed dovu za sebe, za svoju djecu, za slugu niti za svoj imetak! Jer može se desiti trenutak kada će Allah ukabuliti tu dovu (i na kraju ćete opet vi biti ti koji će patiti) kazao je Poslanik a.s.'' (Ebu Davud)

 Mumin savlađuje ljutnju, jer je vrhunskog ponašanja i svoju ljutnju savlađuje  radi Allaha, kako ne bi nanio štetu sebi ili drugima. 

 Mu'min, kada nekog voli, voli ga radi Allaha a koga ne voli, ne voli ga radi Allaha. 

 Mumin oči i srce čuva od stvari koje će u njegovom srcu prouzrokovati nemir. Mu'min se kloni onog što ga se ne tiče.

 Mumin ne gaji dugu nadu i čuva srce da ga ne odvede u propast. Oni koji imaju dugu nadu oni odlažu ibadete, odlažu tevbu i ne sjećaju se smrti. 

 Mumin ne laže, jer je mu'min osoba od povjerenja. U hadisima Allahov Poslanik, s.a.v.s., govori da je laž osobina koja se ne može naći kod vjernika. Zato što je laž temelj kufra i munafikluka.

 ,,Pitali su Božijeg Poslanika:

 - Može li vjernik biti kukavica?
– Da! – odgovori.
– Može li vjernik biti škrtica?
– Može! – odgovori Poslanik
– A može li vjernik biti lažac?
– Ne može!… – odgovori.” (Malik)

Dova

 Allahu, Gospodaru moj, u Tvoje ime liježem, i u Tvoje ime ustajem. Ako zadržiš moju dušu, oprosti joj, a ako je vratiš nazad, čuvaj je onako kako čuvaš Svoje dobre robove.

 Milostivi Allahu, daruj mudrost onima koji nas na pravi put vode. Neka nam srca ustrepte u džamiji i na džumi namazu. Čuvajmo svoju islamsku zajednicu. Amin!

ألا إن أحسن الكلام و أبلغ النظام. كلام الله الملك العزيز العلام. كما قال الله تبارك و تعالي في نظم الكلام: و إذا قريئ القرآن فاستمعوا و أنصتوا لعلكم ترحمون.

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم. بسم الله الرحمن الرحيم: إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ.

[جلوس]

بارك الله لنا و لكم و لسائر المؤمنين و المؤمنات و المسلمين و المسلمات الاحياء منهم و الاموات يرحمتك يا أرحم الرحمين

الخطبة الثانية

الحمد لله حمد الكاملين. و الصلاة و السلام علي رسولنا محمد و آله و صحبه أجمعين. تعظيما لنبيه و تكريما لفخامة شأن شرف صفيه. فقال عز و جل من قائل مخبرا و آمرا: إن الله و ملائكته يصلون علي النبي, يا أيها الذين آمنوا صلوا عليه و سلموا تسليما.

اللهم صلي علي محمد و علي آل محمد, كما صليت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم بارك علي محمد و علي آل محمد, كما باركت علي ابراهيم و علي آل ابراهيم, إنك حميد مجيد.

اللهم أصلح أحوالنا, و أحسن أعمالنا, و بلّغْنا مما يرضيك آمالنا, و ولِّ اُمورنا خيارنا, و لا تولَّ اُمورنا شرارنا, و لا تؤاخذنا بما فعل السفهاء منّا, و كن لنا و لا تكن علينا. اللهم اجعل هذا البلدآمنا, مؤمنا, مطمئنّا و سائر البلاد المسلمين برحمتك يا أرحم الرحمين.

ان الله يأمر بالعدل و الإحسان ، و ايتاء ذي القربي و ينهي عن الفحشاء و المنكر و البغي يعظكم لعلكم تذكرون

 صدق الله العظيم

Literatura:Tefsir ibni Kesir, Sahihul Buhari.. 

Nijaz Salkić

VRAŽIĆANI CIJELOG SVIJETA
http://vrazicii.blogger.ba
21/12/2018 10:35